Tilltugg till en kall öl

Att avnjuta en kall öl i sin ensamhet är hur bra som helst, men tillsammans med något ätbart är det ännu bättre. Du kan välja mellan en mängd olika tilltugg till en öl, en av våra favoriter är en knäckemacka med stekt strömming. Fisk på knäckebröd är väldigt lyckat och i kombination med pepparrotsost, kantareller och picklad lök får du en smakkombination olikt något annat. Även nötter och kex är gott att äta tillsammans med en kall, god öl. Det är inte heller fel att ha öl till maten, rejäl husmanskost och en öl slår allt med hästlängder.

Alla öl smakar olika

Det handlar inte bara om att dricka öl i kombination med mat, vissa öl matchar bättre till viss mat än vad andra öl gör. En enkel tumregel är att ett lättare, ljust öl passar bra till lättare måltider så som sallader medan ett tyngre, mörkare öl passar bättre till fyllig och kraftig mat. Om du ska äta något sött när du dricker öl kommer ölet att upplevas som beskare, men om maten är salt blir ölet mindre beskt. Därför är det bra att tänka på hur beskt ölet är innan du väljer vilken maträtt det ska drickas till.

Goda knäckebröd

Knäckebröd är en hit till öl och det behöver inte just vara knäckebröd med strömming. Välj något av dessa knäckebröden och njut med en god ost eller lite marmelad och en kall, god öl. Knäckebröd finns i olika smaker och kan därmed passa olika bra beroende på vilken öl du dricker. Prova dig fram själv till kombinationer som tilltalar dig. Även ölkorv är ett bra tilltugg till öl, det hör du ju på själva namnet. Tänk på att ju starkare den är desto mer framträder beskan i din öl, välj därför öl med mindre beska om den ska drickas till stark ölkorv.