Öl och mexikansk mat

Mexikansk mat är ju inte det vanligaste här i Sverige så kunskapen om vad som bäst lämpar sig att dricka till den är ju inte allmänt känt direkt. Men nu ska vi försöka lösa detta!

Innan vi börjar kan det vara värt att påpeka att våra tacos inte direkt är mexikanska. Det är egentligen en amerikansk variant som kallas texmex, och medan den har likheter med tacos är det verkligen inte så man äter dem i Mexiko.

Men så vad bör man dricka till mexikansk mat? Ja det finns ju knappast ett enda svar på detta utan det kommer ju att bottna i det klassiska svaret: ”det beror på”. Men om något skulle kunna sägas prägla det mexikanska köket är ju detta en hel del kryddstarka ingredienser och detta ger oss en hel del att arbeta utefter.

Tittar man på de ölsorter som kommer från Mexiko så är de största favoriterna mer eller mindre uteslutet ljusa och lätta öl. Dessa öl är nästan helt fri från beska och gör en bra jobb att förmildra upplevelsen av hetta. Denna hetta är för övrigt varför man bör undvika att dricka vin till mexikansk mat då heta smaker förstärker den upplevda strävheten i vin.

Corona är en väldigt passande öl till mexikansk mat, men vill man vara autentisk så kanske man bör hoppa över limeklyftan. Även fast denna öl känns som en klassisk mexikansk öl är det faktiskt betydligt lättare att hitta denna i Sverige än i Mexiko. Slottskällans Nordic kan man också prova på om man vill få en kombination av äkta mexikansk mat och svensk dryck.

Det finns naturligtvis mexikanska rätter som inte är så starka och till dessa kan man ju öppna upp för fler alternativ när det gäller öl. Kanske till och med ta fram en flaska av sin favoritstout om man så vill. Här får man så klart experimentera lite själv.