Brygga egen öl

Mikrobryggeri poppar upp överallt i Sverige. Det har aldrig varit lättare att brygga egen öl och sälja via Systembolaget. Nu börjar det även bli tillåtet med gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker. Om du vill ta del av marknaden kan du börja experimentera redan nu för att skapa ditt eget, unika ölrecept.

I början av dina bryggeristudier borde du använda startpaket för att brygga öl. Du kan köpa satser där allting är inkluderat och du behöver bara följa med grundreceptet för att skapa din egen öl. Det är lite besvärligare än att göra eget vin eftersom du behöver hantera jäst och få rätt kolsyra i ölen. Men med lite träning och studier kan du lära dig grunderna och förstå vilka reaktioner som sker i ölen.

Om du vill gå vidare till helmaltsbryggning och göra öl från grunden behöver du komplettera ditt startpaket med några fler verktyg samt köpa in ingredienser separat. Det roliga här är att när du väl vet hur öl blir till kan du experimentera med recepten och krydda som du själv vill. Med ekologiska kryddor får du rena och fina smaker som sätter din personliga touch på ölen. Vanliga kryddor och mängd till en stats på 20 liter öl är:

  • Kanel – 20-25 ml tinktur (extrakt)
  • Färsk ingefära – 10-30 gram
  • Svartpeppar – 2-15 gram
  • Vaniljstång – 1-2 stycken (snittade)
  • Koriander – 10-20 gram

En annan intressant väg att gå är att odla din egen humle. Förr i tiden odlades humle av nästan varenda bonde eftersom vattnet var otjänligt och lättöl var det man drack till vardags. Humle går att odla i hela Sverige och blir gärna 2-5 meter höga. Kottarna från humlen behöver bara torka i en dag, ännu snabbare om du lägger dem i ugnen på låg värme och öppen lucka. Äkta svenskt humle är svår att köpa i butik då produktionen är så låg, varför inte testa att odla i sommar och testa olika recept för att få bjuda på en helt unik och fantastisk smakupplevelse nästa jul?!